Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti


           Ä°zmir'in Åželçuk ilçesi sınırlarında yer alan Efes antik kenti M.Ö 6.000 yıllarında Antik ÇaÄŸ'da DoÄŸu ile Batı'nın buluÅŸtuÄŸu bir liman kenti olarak kurulmuÅŸtur. İlk olarak Amozon adında bilinen kadın savaşçılar tarafından kurulduÄŸu düşünülmektedir. Yaklaşık olarak 8.000 bil yıllık bir geçmiÅŸi sahip olduÄŸu da tahmin edilmekte. Kent ikinci kez Androklos tarafından tekrar kurulmaktadır, Efes antik kentinden bulunan bir tapınakta bu kuruluÅŸ hakkında bir yazıtta bulunmaktadır.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti



        Atina kralı Kodros'un oÄŸlu Egenin karşı kıyılarını keÅŸfetmek ister ve ilk önce Delfi kentindeki Appollon Tapınağı'nın kahinlerine danışır. Kahinler ona balık ve domuzun iÅŸaret ettiÄŸi yerde bir kent kurmasını söyler. Androklos bu sözlerin üzerine Ege denizine açılır ve Kaystros
( küçük menderes ) nehrinin ağzında bulunan körfeze geldiklerinde karaya çıkarlar. Ateş yakıp tuttukları balıkları pişirmeye başladıkları esnada gelen domuz balığı kaparak kaçar ve kehanet gerçekleşmiş olur.

efes

Yazıtın olduğu tapınak hadrianus tapınağı



        Efes kentinde Yunanlılar, Romalılar ve Türkler olamak üzere farklı devletlerin egemenliÄŸine geçmiÅŸtir. İçerisinde Meryem Ana ve Artemis Tapınağı gibi önemli yapıtlarda bulunmaktadır.

Meryem Ana

Meryem Ana


         M.Ö 1050 yıllarında Dor istilasından kaçan yunanlılar bu liman kentinde yaÅŸamışlardır daha sonralardan kent Romalıların egemenliÄŸine girmiÅŸtir. Roma imparatorluÄŸu döneminde ise en parlak dönemlerini yaÅŸamış ve büyümüştür o dönemlerde yaklaşık olarak 200.000 kiÅŸilik bir nüfusa sahip olduÄŸu düşünülmektedir. Roma imparatorluÄŸun ilk imparatoru olan Augustud döneminde ve daha sonraki dönemlerde en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiÅŸtir. oldukça büyük olan kente çok sayıda kütüphane tapınak ve tiyatro gibi yapıtlarda bulunmaktadır. Kent son olarak da 1304 yılında Türklerin egemenliÄŸine geçiÅŸtir ve hala Türk'ye Cumhuriyeti topraklarında bulunmaktadır. Ancak Hristiyanlar için çok önemli bir olmasından dolayı her yıl çok sayıda Hristiyan ziyaretçileri ağırlamaktadır. 2015 yılında ise UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

Efesos

Efesos



Post Navi

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Disqus Shortname

easymag

Ad Code

Responsive Advertisement