Antik Mısırda Ölüm Tanrısı ANUBİS (ANPU, NPW)

 ANUBİS (ANPU, NPW)

     Anubis cesetlerin mumyalanmasını ve gömülmelerini denet-leyen, köpek kılığında, korkunç bir tanrı. Genellikle siyah bir çakal üstünde, ya da çakal veya yabani köpek başlı bir erkek Anubis (en solda) Horus'un oğulları ve diğer tanrılar Seth'i yenerek hapsediyorlar. Jumilhac Papirüsü'nün bu sayfasında Seth (en sağda) Osiris'in tahtının altında baş aşağı olarak görülmekte. (Art Resources.) olarak temsil edilir. Anubis ölülerin yargılanmasına yardımcı olur ve ulakları ile birlikte mezarlara hasar verenleri ya da tanrıları incitenleri cezalandırmakla görevlidir.

ANUBİS
Mısır tanrısı Anubis (Yeni Krallık mezar resimlerinden esinlenen modern bir yorum) 

hiyeroglif yazısıyla adı 

          

     Çöl sınırında yaşayan leş yiyici çakal ve vahşi köpekler derine gömülmemiş cesetlere ulaşmak için mezarları kazabilirler. Ölülerini bu korkunç sondan korumak için eski Mısırlılar "milyonları yutan köpeği", Anubis'i yatıştırmaya çalışırlar. Anubis'in isimlerinin anlamlarını çoğunluğu ölüm  ile ilgili: "Mumyalamada bulunan," "Kutsal toprakların Efendisi" (çöldeki mezarlıklar), ve "Batılıların Önde Geleni", yani ölülerin kralı. Anubis'in dişil karşıtı Anput da çakal olarak tasvir ediliyor.


Anput

Anput


     Eski Mısır Krallık döneminin büyük bir kısmında Anubis en önemli ölüm ve cenaze tanrısıdır. Kral ve soylu olmayan insanların mezarlarına resim içilmez ancak Anubisin yeri farklı olup ölen kişilerin mezarları soyulmasın diye tüm mezarlarda Anubis'e ait figürler görülmektedir bunun benzer bir örneğini yunan mitolojisinde ve yunan geleneklerinde benzer hikayelerle Medusa olarakda görmekteyiz. MÖ üçüncü binyıl sonunda Osiris Ölüler Kralı oluyor. Anubis Osiris efsanesinde onun cesedini korumak için mumyalamayı icat eden tanrı olarak yer alıyor. Osiris'in mumyasının baş koruyucusu ve İsis ile onun oğlu Horus'un destekçisidir. Zamanla Anubis'in Osiris'in oğlu olduğu düşünümüş "babasını yiyen kişi" unvanı onun karakterinin kötü ve karanlık yanını anımsatıyor. Osiris Anubis'den farklı olarak yeşil deriye sahil olduğu görülmekte bu yeşil deri onun yeniden doğumu simgelediği düşünülmektedir.


 Osiris, ölülerin ve yeniden doğuşun efendisi. Yeşil derisi yeniden doğuşu simgeliyor.

     Anubis'in "Sırların Efendisi" unvanı mumyalama çadırındaki ürkütücü detayları çağrıştırıyor. Özellikle mumyaların bandajlanmasından ve Ağız Açma olarak bilinen törenden sorumlu. Bu tören mumyaya yaşamdaki duyularını sağlamak amacıyla yapılıyor. Ölüler Kitabı'nda Anubis Osiris'in taht odasında ölülerin kalplerini tartarken görülüyor. Görevleri arasında Seth yandaşlarının kalplerini getirmek de var. bu yazıtlar ve çizimlerden bu iki karakterin antik mısırda ölümün önemini ve bu tanrıların ne kadar ürkütücü ve karanlık ruhlar olduğu görmekteyiz 


Rahip Aha-Mer'in Ölüler Kitabı ait bir tören anı

     MÖ birinci binyılda kaydedilen bir öyküde hain tanrı Seth bir leopar kılığına bürünerek Osiris'in cesedine yaklaşmak istiyor. Anubis onu yakalayıp kızgın bir demirle tüm vücudunu dağlıyor. Mısır efsanesine göre leoparın derisi bu yüzden beneklidir. Sonra Anubis onun derisini yüzüyor ve kötü niyetlilere uyarı olarak kanlı deriye bürünüyor. Bu dönemde Anubis işkence yapan ve ölümlere yol açan şeytani ulaklardan oluşan bir orduya sahiptir. Anubis Roma Dönemi'nde de önemli bir cenaze tanrısı olmayı sürdürüyor ama Romalı yazarlar onun kültünü yerle bir etmeyi seçiyorlar. Halk büyülerinde yeraltı dünyasının anahtarlarını taşıyan Anubis, örneğin kara bir köpek üzerine kanla onun resmi çizilerek çağrılıyor. Geldiğin-de de yeraltı dünyasındaki tanrıların ve ruhların sihirbazın sorularını yanıtlamasına aracı oluyor. Anubis aynı zamanda lanetlerin gerçekleşmesini sağlıyor.  

Post Navi

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Disqus Shortname

easymag

Ad Code

Responsive Advertisement