Fatih Sultan Mehmed ( II. Mehmed )

 Fatih Sultan Mehmed ( II. Mehmed )

     Fatih Sultan Mehmed Han 1432 yılında Edirne'de doÄŸmuÅŸtur babası dönemin padiÅŸahı II. Murat annesi Hüma hatundur. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸun önde gelen bir çağı kapatıp baÅŸka bir çaÄŸ açan büyük bir imparator. Avrupa'ya yüzünü döndüğünde tüm Avrupa'yı kasıp kavuran Hristiyan dünyasını ve papayı korkutan büyük lider Fatih Sultan Mehmed. Öldüğü zaman ölüm haberini alan Hristiyan dünyası Venedik'te bayram ilan etmiÅŸtir La grande aquila e morta ( büyük kartal öldü ). Sultan Mehmed 30 yılık saltanı süresince Ä°mparatorluÄŸun doÄŸusuna ve batıya çok sayıda seferler düzenlemiÅŸtir doÄŸu seferlerinden sonra Avrupaya rotasını çevirdiÄŸinde Hristiyan dünyasının iki büyük mezhep'i olan ortodoks'lar ve katolik'ler yüzyılladır süren savaÅŸlarını durdurup birlik olmuÅŸlardır ancak bu büyük direniÅŸ bile Sultan Mehmed'i durdurmaya yetmemiÅŸtir. 


Fatih Sultan Mehmed ( II. Mehmed )

Fatih Sultan Mehmed ( II. Mehmed )

     Sultan Mehmed henüz 12 yaşındayken 1444 yılında babası Sultan II. murat'ın siyasi durumlardan sıkılmasından dolayı tahta. Sultan Mehmed'in 12 yaşında tahta geçmesini duyan papa ve Bizans Ä°mparatorluÄŸu Osmanlı Ä°mparatorluÄŸunu Rumeli bölgesinden atmak için büyük bir haçlı ordusu kurmuÅŸ tuna nehrini hızlı bir ÅŸekilde geçip Osmanlı Ä°mparatorluÄŸuna doÄŸru hareket etmiÅŸlerdir. Sultan Mehmed 12 yaşında olmasından dolayı tecrübesiz ve genç bir liderdir dönemin sadrazamları ve vezirleri Sultan Murad'dan tekrar tahta geçmesini ve orduyu yönetmesi için ricada bulunmuÅŸlardır bazı rivayetlere göre Sultan Mehmed babasına bir mektup yazmıştır ve ÅŸu tarihi sözleri söylemiÅŸtir “–Devletlü babam! Dîn ve devlet tehlikededir. EÄŸer pâdiÅŸah iseniz, buyurun ordunuzun başına geçin!.. Yok eÄŸer pâdiÅŸah ben isem, sizi, orduma baÅŸkumandan olarak nasb ve tâyin eyliyorum!..” Sultan Mehmed'in 2 yıl süren padiÅŸahlığı babasını devretmiÅŸ ve babası Sultan II. Murad ordunun başına geçip haçlı ordusunu durdurmuÅŸtur. 1451 yılından Sultan Murad ölümü ile 5 yıl sonra Sultan Mehmed tekrar Tahta geçmiÅŸtir. Sultan Mehmet babasının ve dedelerin birçok kez kuÅŸatmış ancak baÅŸarıya ulaÅŸamamış olduÄŸu  Konstantiniyye gözlerini dikmiÅŸti. Sultan Mehmed ÅŸehzadelik döneminde çok iyi eÄŸitimler almıştı çok sayıda farklı lisan konuÅŸması fizik, kimya, matematik çok iyi derecede bilmesi felsefe ile uÄŸraÅŸması onu çok büyük bir lider yapacaktır. Sultan Mehmed yönünü batıya çevirmeden önce diÄŸer Türk beylikleri ile arasının iyi olmasını gerektiÄŸini biliyordu batıya bir sefer planlamadan önce doÄŸrudaki tüm tehlikeleri kaldırmak istemekteydi. Sultan Mehmed 2. kez tahta çıkmasını düşmanların gözünde güçsüz bir padiÅŸah havası estirmiÅŸtir bun durumdan en çok yararlanmak isteyen Anadolu'da bulunan Türk beylikleriydi 1451 yılında KaramanoÄŸulları Anadolu'da Osmanlıya karşı bir direniÅŸ baÅŸlattılar ancak Sultan Mehmed hızlı bir Anadolu seferi düzenleyip isyanı bastırdı Sultan Mehmed'in Anadoluda isyan ile uÄŸraÅŸtığını gören Bizans imparatorluÄŸu bunu bir fırsata çevirip Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun Åžehzade Orhan için ödediÄŸi vergileri iki takına çıkartma talebinden bulunmuÅŸ aksi taktirde Orhan'ın tahta çıkmasını için destekleyeceklerini belirtmiÅŸlerdir. Sultan Mehmed bu durum üzerine Bizans Ä°mparatorluÄŸuna elçi gönderip ödenecek tutarı kabul etmiÅŸtir ancak Sultan Mehmed sadece zaman kazanmak için sunulan teklifi kabul etmiÅŸtir Anadolu'dan baÅŸken Edirne'ye döndüğünde Konstantiniyye sefer hazırlıkları için baÅŸlamıştır Anadolu'da bulunan tehditleri kaldıran Sultan Mehmed önüne bir engel olmadığı düşünüp hızla sefer hazırlıklarına baÅŸlamıştır. Sultan Mehmed sefer hazırlıkları için Rumeli'ne bir hisar inÅŸa etmeye baÅŸlamıştır bunu gören Bizans Ä°mparatorluÄŸu büyük bir korku ve telaÅŸ ile Sultan Mehmed'e elçiler göndermiÅŸtir ancak Sultan Mehmed bu elçileri iki seferde de ret etmiÅŸtir. 

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

     Sultan Mehmed 1451 yılının sonlarında baÅŸlamış olduÄŸu sefer hazırlıkları çok hızlı bir ÅŸekilde bitirmiÅŸtir vezirleri ve paÅŸaları Sultan Mehmed yanlış yaptığını Konstantiniye'nin bir çok kuÅŸatımış olduÄŸunu ve baÅŸarıya ulaÅŸmamış olduÄŸunu söylemektedirler ancak Sultan Mehmed kendisine inanmış bir komutandı Bizans Ä°mparatorluÄŸu Ortodoks olmalarına raÄŸmen Sultan Mehmed'den korkup papadan yani Katoliklerden yardım istemiÅŸ bir haçlı ordusu talep etmiÅŸtir. Sultan Mehmed iki yıl süren sefer hazırlıkları sonrası 23 mart 1543 baÅŸkent Edirne'den yolan çıkan Sultan Mehmed 2 nisan 1453 de Konstantiniye varmıştır. Sultan Mehmed Bizans imparatorluÄŸunun güçlü surlarını yıkmak için yaptırmış olduÄŸu tarihe geçen ÅŸahi topları Bizans Ä°mparatorluÄŸuna büyük bir korku salmıştır. 

Åžahi top

Åžahi Top

     Sultan Mehmed 6 nisan 1453 yılında ilk saldırıya baÅŸlamıştı Sultan Mehmed zaferin kolay olmadığını biliyordu ancak kendisinden emindi. Bizans Ä°mparatoru XI. Konstantinos kendisine ve imparatorluÄŸuna çok güveniyor papadan gelecek olan yardım ile Sultan Mehmed'i yenmeyi düşünüyordu ancak düşüncelerinin yanlış olduÄŸunu çok geçmeden öğrenecekti. Sultan Mehmed saldırılar baÅŸlamış ancak bir sonuç alamamıştı. Papa tarafından gönderilen Ceneviz gemileri Osmanlı tarafından batırılmıştı Bizans Ä°mparatorluÄŸu dışardan bir destek olamıyor adeta kapana kısılmıştı. Sultan Mehmed' in donanması Haliç'i bir türlü geçemiyordu ordu karadan ve denizden bir ilerleme saÄŸlayamamıştı Sultan Mehmed bu duruma çok sinirlenmiÅŸ ve Haliç'te batan Osmanlı donanması görünce atını denize sürmüştür. 

Sultan Mehmed Atını denize sürdüğü an

Sultan Mehmed atını denize sürdüğü an


     Sultan Mehmed Ä°stanbulun fethi için donanmamın Haliç'e inmesinin ÅŸart olduÄŸunu biliyordu bunun üzerine 22 nisan da günümüzdeki adı ile Dolmabahçe ve KasımpaÅŸa güzergahından donanmasını karadan yürütme planını düşünde. Konstantiniye yeni bir sabaha uyandığında Sultan Mehmed'in donanması Haliç'e girmiÅŸ ve saldırı için bekliyorlardır, imparator XI. Konstantinos kaçınılmaz sonu görmüştür Sultan Mehmed karşısından Hristiyan aleminin bile desteÄŸinin bir faydası olmayacaktı 1000 yıldan uzun süren Bizans imparatorluÄŸun sonu gelmiÅŸti. Sultan Mehmed bu zaferi sonrası Fatih unvanını alacak ve orta çağı kapatıp yeni bir çaÄŸ açacaktı. 

Sultan Mehmed'in donanmaya emrini ve gemilerin karadan yürütülmesini tasvir eden, İtalyan ressam Fausto Zonaro'nun yapmış olduğu tablo.

Sultan Mehmed'in donanmaya emrini ve gemilerin karadan yürütülmesini tasvir eden, İtalyan ressam Fausto Zonaro'nun yapmış olduğu tablo.


     Sultan Mehmed 29 mayıs 1453 yılında son saldırı için ordusunu hazırlamıştı sabahın erken saatlerinde kademeli olarak üç aÅŸamalı bir saldırı planlayan Sultan Mehmed bu gün baÅŸarıya ulaÅŸacaktı 29 mayıs 1453 sabahı saldırıya geçen Osmanlı ordusu çok geçmeden ÅŸehri ele geçirmiÅŸti. Sultan Mehmed öğlen saatlerinde ÅŸehre girmiÅŸ Bizans Ä°mparatoru XI. Konstantinos saldırı esnasında ölmüştü. Sultan Mehmed Ayasofya'nın içerisine girip paÅŸaları ve askerleri ile öğlen namazını kılmıştır büyük Bizans imparatorluÄŸu yıkılmış Osmanlının yeni baÅŸkenti Konstantini olmuÅŸ ve Sultan Mehmed Fatih unvanını almıştır. 

Fransız ressam Jean-Joseph Benjamin-Constant tarafından yapılan "II. Mehmed'in Konstantinopolis'e Girişi" isimli tablo, 1876.

Fransız ressam Jean-Joseph Benjamin-Constant tarafından yapılan "II. Mehmed'in Konstantinopolis'e Girişi" isimli tablo, 1876.

Ä°talyan ressam Fausto Zonaro'nun II. Mehmed'i Konstantinopolis'e girerken tasvir eden tablosu.

Ä°talyan ressam Fausto Zonaro'nun II. Mehmed'i Konstantinopolis'e girerken tasvir eden tablosu.

     Sultan Mehmed Ä°stanbulu fethinden sonra Avrupada büyük bir korku sarmıştır Sultan Mehmed bu büyük baÅŸarısının ardından rotasını Avrupa'ya çevirmiÅŸti Papa ve Hristiyan dünyasını gelen Osmanlı tehlikesini fark etmiÅŸ ancak karşı koyamayacaklarını biliyorlardı Sultan Mehmed hiç zaman kaybetmeden 1454 Sırbistan'ı kuÅŸattı Sultan Mehmed düşmanlarının hazırlanmasına bile vakit tanımıyordu 1456 Sırbistan Belgrat'ı kuÅŸatan Sultan Mehmed. 1458 Mora'yı fethetti 1461 de tekrardan yüzünü doÄŸuya çeviren Sultan Mehmed 1462 de Eflak'ı aldı 1463 yılında Bosna herkes 1466 yılında Arnavutluk 1475 yılında Kırım'ı fethetti.

     Sultan Mehmed Ä°stanbul'un Fethi'nden sonra Osmanlı'ya baÄŸlılığını bildiren ve ele geçirdiÄŸi kaleleri geri veren Sırplar, Macarlar ile iÅŸ birliÄŸi yaparak yeniden düşmanlıklarını göstermeye baÅŸladılar. Bunun üzerine Osmanlı ordusu 1454'te Edirne'den Sırbistan'a doÄŸru yola çıktı. 1454-1457 arasında üç kez peÅŸ peÅŸe Sırbistan'a sefer düzenlendi ve Belgrad dışındaki bütün Sırp toprakları ele geçirildi. Osmanlı ordusu, 14 Temmuz 1456'daki Belgrad KuÅŸatması'nda ÅŸehri János Hunyadi'den fethetmeye çalıştı ancak baÅŸarısız oldu. Sultan bunun üzerine Edirne'ye çekildi ve Sırbistan'ın bazı bölgelerinin mülkiyetini geri aldı. Ancak yıl sonundan önce, 79 yaşındaki Sırp kralı Durad Brankovic öldü. Sırpların bağımsızlığı, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun topraklarını resmen ilhak etmesine kadar yalnızca iki yıl hayatta kaldı. En küçükleri Lazar Branković, annesini zehirledi ve kardeÅŸlerini sürgüne gönderdi; ancak kısa süre sonra o da öldü. Devam eden kargaÅŸada en büyük erkek kardeÅŸ Stefan Branković tahta çıktı.[94] Bu sıralarda Mora Seferi'nde bulunan II. Mehmed, Sırp meselesine son verilmesini emretti. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun Sırp siyasetinde baÅŸlıca rol oynayan Veli Mahmud PaÅŸa, 1459'da baÅŸkentleri Semendire'yi ele geçirilerek Semendire SancakbeyliÄŸi'ni oluÅŸturdu ve Sırp DespotluÄŸu yıkılmış oldu.

Belgrad Kuşatması'nı (1456) gösteren bir minyatür.

Belgrad Kuşatması'nı (1456) gösteren bir minyatür.

     Ä°stanbul'un Fethi'nin ardından Trabzon imparatoru IV. Ä°oannis, Fâtih Sultan Mehmed'e vergi vermeye baÅŸladı. Fakat tam bu sırada, Canik'e gelip buradaki Türkmenleri kendisine katan Åžeyh Cüneyd, Trabzon'a yürüyerek ÅŸehri ele geçirmeyi ve Komninos Hanedanı'na son vermeyi hedefledi. baÅŸkenti Trabzon olan yeni bir devlet kurmak isteyen Åžeyh Cüneyd ve Türkmenler, 1456'da Trabzon önlerine kadar geldilerse de ÅŸehri almayı baÅŸaramadılar. DoÄŸu Roma Ä°mparatorluÄŸu'nun bir parçası olduklarını düşündükleri için eski doÄŸu Roma topraklarında hak iddia etmeye baÅŸladılar  Sultan Mehmed bu durumdan bir hayli rahatszı oldu için Trabzon'a bir sefer planı yaptı. Sultan Mehmed, önce Hızır Bey'i donanmayla Trabzon'a gönderip bir keÅŸif harekâtı yaptırdı, ardından Trabzon'un üzerine yürüdü. Gelibolu sancakbeyi olan Kasım Bey de donanması ile askerî harekâta destek verdi. Karadan zorlu yolları aÅŸarak Trabzon'a ulaÅŸan II. Mehmed ÅŸehri kuÅŸattı. Bazı kaynaklara göre altı, bazılarına göre ise dört hafta süren kuÅŸatmanın ardından, AÄŸustos veya Eylül 1461'de ÅŸehir teslim oldu. 

     Eflak isyanı; çok uzun yıllar Osmanlı Ä°mparatorluÄŸuna vergi veren Eflak PrensliÄŸi 1456 yılında  Sultan Mehmed tarafından görevlendirilen III. Vlad  Sultan Mehmed baÄŸlı görünüyordu ancak gizliden gizliye Osmanlı ayaklanmak ve bağımsızlık kazanmak için çalışıyordu. Sultan Mehmed Anadoluya dönüp Trabzon seferiyle uÄŸraÅŸtığını fırsat bilen III. Vlad Tuna nehrini geçip Osmanlı bölgelerine saldırmış kaleleri ele geçirip Osmanlı komutanlarını kazığa oturtmuÅŸtur III. Vlad'ın Kazıklı Voyvoda lakabı buradan gelmektedir ancak  Sultan Mehmed bu durumu bir hayli sinirlenip hızlı bir ÅŸekilde Eflak'a gelip III. Vlad'ı öldürüp yerine kardeÅŸini geçirmiÅŸtir.

Eflak Prensi olan Kazıklı Voyvoda (III. Vlad)

Eflak Prensi olan Kazıklı Voyvoda (III. Vlad)

     Osmanlı Devleti'ne vergi yoluyla baÄŸlı olan Bosna Krallığı'nın anlaÅŸmalara riayet etmemesi üzerine Ãœsküp'ten harekete geçen Fâtih, Sadrazam Mahmud PaÅŸa ve TurahanoÄŸlu Ömer Bey'e Bosna'nın tamamen fethedilmesi emrini verdi. 1463 yılındaki seferle Bosna kralı Osmanlı hâkimiyetini yeniden tanıdı. Ancak ÅŸeyhülislamın da fetvasıyla daha sonra öldürüldü ve bu topraklarda Bosna SancakbeyliÄŸi oluÅŸturuldu. Fakat ordunun Ä°stanbul'a dönmesi üzerine aynı yıl Macar kralı Bosna'ya girdi. Ä°kinci kez düzenlenen seferle Osmanlılar, Yayçe dışındaki bütün kale ve ÅŸehirleri yeniden ele geçirdiler. Bosna seferleri esnasında Hersek kralı Stefan Vukçiç Kosariç de ülkesinin bir kısım toprağının Osmanlılara doÄŸrudan baÄŸlanması ÅŸartıyla tahtında bırakıldı. Ancak 1483 yılında Hersek tamamen Osmanlı toprağı  hâline gelecektir. 

Fâtih Sultan Mehmed'in fethedilen Bosna'daki Katolik rahiplere 1463 yılında verdiği ve onlara tam din özgürlüğü ve koruma sağlayan ahidnâmesi.

Fâtih Sultan Mehmed'in fethedilen Bosna'daki Katolik rahiplere 1463 yılında verdiği ve onlara tam din özgürlüğü ve koruma sağlayan ahidnâmesi.

Fâtih Sultan Mehmed'in Bosna Fransiskanları'nın özgürlüğü ile ilgili olan fermanı Türkçesi 

     Ben Fâtih Sultan Han. Bütün dünyaya ilan ediyorum ki, kendilerine bu PadiÅŸah Fermanı verilen Bosnalı Fransiskanlar himayem altındadır ve emrediyorum: Hiç kimse ne bu adı geçen insanları, ne de onların kiliselerini rahatsız etmesin ve zarar vermesin. Ä°mparatorluÄŸumda huzur içinde yaÅŸasınlar. Bu göçmen durumuna düşen insanlar özgür ve güvenlik içinde yaÅŸasınlar. Ä°mparatorluÄŸumdaki tüm memleketlere dönüp korkusuzca kendi manastırlarına yerleÅŸsinler. Ne padiÅŸahlık eÅŸrafından, ne vezirlerden veya memurlardan, ne hizmetkârlarımdan hiç kimse bu insanların onurunu kırmayacak ve onlara zarar vermeyecektir. Hiç kimse bu insanların hayatlarına, mallarına ve kiliselerine saldırmasın, hor görmesin veya tehlikeye atmasın. Hatta bu insanlar baÅŸka ülkelerden devletime birisini getirirse onlar da aynı haklara sahiptir. Bu padiÅŸah fermanını ilan ederek burada; yerlerin, göklerin yaratıcısı ve efendisi Allah, Allah'ın elçisi aziz Peygamberimiz Muhammed ve 124 bin peygamber ile kuÅŸandığım kılıç adına yemin ediyorum ki; emrime uyarak bana sadık kaldıkları sürece tebaamdan hiç kimse bu fermanda yazılanların aksini yapmayacaktır.



     Osmanl Ä°stanbul Fethinden önce anlaÅŸmaya vardıkları KaramanoÄŸulları tamamen ortadan kaldırma kararı almıştı Osmanlı kuvvetleri 1468'de önce KaramanoÄŸulları'nın hâkimiyetindeki Gevale'yi, ardından Konya'yı aldı ve buraya Åžehzade Mustafa idareci tayin edildi. 1464-1469 arasında hüküm süren Karaman beyi Sultanzâde Pîr Ahmed ise mücadeleye devam etti ve Karamanlıların Toroslar bölgesini idaresi altında tuttu. Karamanlı kuvvetleri, karşı saldırıları ile bazı yerleri yeniden ele geçirdiler. Bu sıralarda Uzun Hasan meselesini bertaraf eden Sultan Mehmed'in Anadolu'da kendisini ciddi surette tehdit edecek bir güç kalmamıştı. Ancak Fâtih, Akkoyunlu seferinde iken Venediklilerle iÅŸ birliÄŸi yapan Kasım Bey liderliÄŸindeki KaramanoÄŸulları BeyliÄŸi'ne artık ortadan kaldırmak istiyor ve Anadolu'yu tamamen Osmanlı himayesine almak istiyordu. KaramanoÄŸulları'nın elinde kalan daÄŸlık bölgeler, NiÄŸde ve Kayseri yöresindeki Develihisar'a yönelik düzenlenen Osmanlı seferi 1474 yılında baÅŸarıyla sonuçlandı ve KaramanoÄŸulları BeyliÄŸi tam anlamıyla kontrol altına alındı. 

     Sultan Mehmed hiç durmadan seferlerine devam ediyordu BoÄŸdan Seferi (1475-1476), Arnavutluk'un Fethi (1466-1478), Kırım'ın Fethi (1475), Otranto Seferi (1480-1481). Sultan Mehmed sefer hareketleri Avrupayı bir hayli korkutmuÅŸtu 30 yılık PadiÅŸahlık döneminde çok büyük iÅŸler baÅŸarmıştı Osmanlıyı bir Cihan Ä°mparatorluÄŸu haline getirmiÅŸ Hristiyan alemini haraca baÄŸlamıştı. Sultan Mehmed Anadolu'ya bir sefer düzenlemek için tekrar ordusunun başına geçmiÅŸti ancak daha seferin başındayken 3 mayıs 1481 yılında henüz 49 yaşındayken hayata gözleri yumdu Sultan Mehmed  Gut hastalığından öldüğü sanılmakla birlikte, bazı tarihçilere göre Yahudi asıllı Osmanlı tabibi Yakup PaÅŸa tarafından zehirlendiÄŸi düşünülmektedir. Sultan Mehmed'in ölüm haberi Avrupa'da büyük bir sevince neden oldu. Kilise çanları çalındı ve kutlamalar yapıldı. Haber Venedik'te şöyle duyuruldu; "La Grande Aquila è morta!" (Büyük Kartal Öldü!)














Post Navi

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Disqus Shortname

easymag

Ad Code

Responsive Advertisement